Ivana Vasić

Zakon o prometu nekretnina – mač sa dve oštrice

Autor: Ivana Vasić
Objavljeno: 27/04/2009
Ocenite članak:

izglasavanje2

Među akterima na tržištu nekretnina se dosta pričalo o predlogu Zakona o prometu nekretnina, pa smo i mi rešili da se priključimo i sumiramo utiske. Šta pozitivno a šta negativno može priosteći iz njegovog usvajanja, pitali smo naše saradnike i klijente i rešili da javnosti prenesemo utiske putem ovog pisanija…

 

Pre svega, uslovi koje agencija mora ispuniti da bi legitimno obavljala svoju delatnost, po ovom predlogu zakona (izvor B92) su :

 • Ni jedna agencija neće moći da radi ukoliko nije zaposlen nosilac posla tj. lice koje ima licencu.
 • Agencija mora imati prostor i softver za rad sa nekretninama,
 • Mora da postoji potpisan ugovor sa osiguravajućom kućom kojim osigurava svoj posao i naše građane.

 

Pored osnovnih odredbi, u predlogu je i formiranje jedinstvenog registra gde će se naći svi agenti koji će, kao uslov za bavljenje ovim poslom, morati da prođu teorijsku i prakticnu obuku.

Kao osnovna mera zaštite, ovaj zakon obavezuje učesnike u kupoprodaji nekretnine da potpišu Ugovor o posredovanju, a u kojoj će meri ova obaveza zaista odigrati zaštitnu ulogu zavisiće prilično od snalažljivosti učesnika i njihovoj sposobnosti da „nateraju vodu na svoju vodenicu“ i pored obaveza  određenih  Ugovorom.

 

Kroz predlog se provlači i tema o ekskluzivnom zastupanju, čijim bi potpisivanjem agencije bile zaštićene od slučajeva kada se nakon zalaganja za svog klijenta i prezentovanja njegove nekretnine velikom broju potencijalnih kupaca, uz sve prateće troškove,  prodavac odluči da proda nekretninu preko neke totalno nove agencije koja je “uletela” u priču i prisvojila simpatije prodavca slatkom pričom. S druge strane, pitanje je da li je i prodavcu ovakav vid zastupanja najbolje rešenje za uspešnu prodaju. Šta biva ako mu druga agencija zaista omogući da realizuje prodaju  po boljim uslovima i dosta višoj ceni a vlasnik nije u mogućnosti da je prihvati zbog obaveze prema agenciji potpisnici ugovora?

 

Ovim Ugovorom se pored agencija žele  zaštititi i klijenti, stoga se navodi kao obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju  bi agencija mogla da prouzrokuje nepravilno obavljenim poslom tj. posredovanjem. Tako bi osiguravajuće kuće koje imaju dogovor sa agencijom nadoknadile troškove oštećenim klijentima. Koliko je to dobra stvar u pogledu zaštite klijenata, toliko je i riskantno za same agencije, jer prodavacima sumnjivih nekretnina ostavlja otvoren prostor za manipulaciju pa će za svaku njihovu prevaru odgovarati prvenstveno agencija. Tako će, kako procenjuje jedan naš klijent, znatno porasti broj “podvala” sa nevažećom dokumentacijom, naročito po pitanju legalizacije, koja i sada prednjači na listi problema kako za agencije tako i klijente.

 

Praksa će biti sledeća – potpisuje se ugovor između kupca i agencije sa tačnim zahtevima -  koji tip nekretnine traži, kvadraturu i ostale uslove pa kad mu agencija nađe odgovarajući, dužan je da plati proviziju. Zvuči sasvim korektno, mada postavlja se pitanje provizije tj. da li će, ili bolje reći, koliko će skočiti njen procentualni iznos? Građani smatraju da će biti znatna razlika u odnosu na dosadašnju visinu, s obzirom na to da agencije same prave nacrt zakona i normalno će ići na što veću zaradu kad su im već odrešene ruke.

 
Takođe, jedan naš sugrađan u svom mail-u kojim komentariše ovaj predlog, postavlja pitanje “da li je jedina obaveza agencija da im agenti poloze licencirane ispite kako bi kupcima zamazale oči i ulile poverenje, a posle nastavile po svom” . Sasvim pravilno pitanje…
 
Stiglo nam je još dosta pitanja građana koji slute da predlog Zakona nije u potpunosti regulisao apslutno sve aspekte saradnje na temu posredovanja u prometu nekretnina, a da li će se njihove stepnje ostvariti videćemo nakon njegovog usvajanja i početka praktikovanja. Da li je ipak lepa namera sa kojom su njegovi predlagači pristupili konačno rešenje ili samo mač sa dve oštrice kojim se situacija na tržištu neće promeniti mnogo nabolje…

Kategorisano pod: Aktuelnosti | 2 komentara »

2 Responses to “Zakon o prometu nekretnina – mač sa dve oštrice”

 1. Sanja Grubac
  12:30, dana: 27/04/2009

  Napokon da se o ovom velikom problemu pocne ozbiljno i strucno razgovarati.

 2. Vladan Milivojević
  22:59, dana: 13/05/2009

  Poštovana,

  pretpostavljam da su ovo samo delovi nacrta zakona koji ste Vi u potpunosti imali na uvid. To, Vam pišem zato, što sam pokušavao da dođem do tog nactra, ali ga izgleda kriju. Naime, u razgovoru sa jednim od “tvoraca”, sam saznao i to da osiguranjem kod osiguravajuće kuće npr. na 100.000 EUR, moja agencija prodaje stanove do npr. tog iznosa osiguranja, a da neko ako se osigurao na veći iznos prodaje skuplje stanove i tu se stvara podela,da li je to konkurentno? Dalje, nisam dobio odgovor ko će biti taj koji će da ispituje na tim tzv. ispitima za dobijanje licence, tj. kakav je njihov kredibilitet u svemu tome, i da li sve ovo opet prave veliki da bi uništili male…Ja sam dugo u oblasti prodaje, prošao sam mnogo kurseva tog tipa, i sam sam ih držao, moje razmišljanje je da agent mora da zna da proda nekretninu, da zna da čekira osnovnu-potrebnu dokumentaciju pri prodaji ili kupovini i da to onda sve proveri obučeno lice tj. advokat. Mešanje u sve domene poslovanja i želja da se sve zna, a u stvari ništa ne zna, želja da se brzo zaradi, a zaboravljanje na kodekse kominukacije, poslovnosti, su urušili neke postulate, ako ih je ikada i bilo…

Ostavite komentar